Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΡΘΡΟ. ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΩΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΣ


Η μεταμόσχευση του ενός πνεύμονα και όχι και των δύο γίνεται σε ασθενείς τελικού σταδίου αναπνευστικής ανεπάρκειας, που προκαλείται από χρόνια πνευμονοπάθεια, πνευμονικό εμφύσημα και άλλα σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού. Αντίθετα η μεταμόσχευση και των δύο πνευμόνων είναι η τελευταία και αναγκαία επιλογή όταν και οι δύο πνεύμονες είναι τελείως κατεστραμμένοι, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις της κυστικής ίνωσης των πνευμόνων, όπου και οι δύο πνεύμονες είναι γεμάτοι από ινώδεις κύστεις χωρίς λειτουργικό πνευμονικό παρέγχυμα. Στην περίπτωση κυστικής ίνωσης δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ενός πνεύμονα γιατί θα αυτός θα μολυνθεί άμεσα από τον άλλο που είναι αποικισμένος με ισχυρά μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ειδικά στην κυστική ίνωση η μεταμόσχευση βελτιώνει δραστικά και εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής των ληπτών, παρά τους σχετικούς περιορισμούς και προφυλάξεις που επιβάλλει.

Η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι μια βαριά χειρουργική επέμβαση που απαιτεί σειρά προϋποθέσεων για να είναι επιτυχημένη. Ο βαθμός συμβατότητας των μοσχευμάτων παίζει σημαντικό ρόλο όπως και η σχετικά καλή σωματική κατάσταση του λήπτη πριν τη μεταμόσχευση, γιατί θα παραμείνει αρκετές ημέρες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (εντατική), όπου υποστηρίζονται οι ζωτικές του λειτουργίες μέχρι ο οργανισμός του να αρχίσει να ανακάμπτει με τη βοήθεια της κατάλληλης αγωγής με την οποία αποτρέπεται ο κίνδυνος της απόρριψης. Πέραν της άμεσης απόρριψης, υπάρχει και η χρόνια απόρριψη του πνεύμονα που εκδηλώνεται με τη μορφή της αποφρακτικής βρογχιολίτιδας. Έτσι ο μεταμοσχευμένος ασθενής που εμφανίζει εικόνα χρόνιας βρογχίτιδας είναι δυνατόν να εκδηλώσει προοδευτικά την πλήρη εικόνα της απόρριψης του μοσχεύματος. Γι' αυτό, αυτός που έχει υποστεί μεταμόσχευση πνευμόνων πέραν της καθημερινής προφύλαξης από λοιμώξεις, χρειάζεται να υποβάλλεται σε τακτικές βρογχοσκοπήσεις και βιοψίες πνευμόνων προκειμένου να διαγνωστεί η τυχόν απόρριψη του πνεύμονα. Η έγκαιρη διάγνωση της απόρριψης είναι αναγκαία γιατί με την αναπροσαρμογή των δόσεων των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, της κορτιζόνης και των αντιβιοτικών είναι δυνατόν να σταματήσει η διαδικασία της απόρριψης και να σωθεί το μόσχευμα.

 Όπως, συμπερασματικά φαίνεται από την περιγραφή της διαδικασίας της μεταμόσχευσης του πνεύμονα ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, σχετικά απλή μεν στην εκτέλεση, με σύνθετη παρακολούθηση δε. Έτσι, για την καλή εξέλιξη των ασθενών με μεταμόσχευση πνεύμονα απαιτείται πέραν των εξειδικευμένων χειρουργικών κέντρων, όπου γίνεται η μεταμόσχευση, και η ανάλογη διαχρονική παρακολούθηση από  ομάδα έμπειρων εξειδικευμένων ιατρών συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού στην κυστική ίνωση ιατρού που παρακολουθούσε τον ασθενή πριν τη μεταμόσχευση.
ΠΕΤΡΟΣ Χ.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ  lungtransplantation@gmail.com