Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η γραφειοκρατία τούς στέρησε το φως!


Δύο μοσχεύματα κερατοειδούς δεν πέρασαν από το τελωνείο λόγω έλλειψης διοίκησης στον ΕΟΜ!
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ από "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Στα... σκουπίδια πετάχτηκαν δύο «εισαγόμενα» μοσχεύματα κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα οποία δεν εκτελωνίστηκαν επειδή γίνονταν αλλαγές στην ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ)! Οι κερατοειδείς είχαν έλθει από τις ΗΠΑ προκειμένου να μεταμοσχευτούν σε δύο άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής κ. Ι. Δατσέρης και ο χειρουργός οφθαλμίατρος, ειδικός στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κ. Τ. Κανελλόπουλος . Οπως διευκρινίζουν, τα δύο μοσχεύματα χάθηκαν διότι δεν υπήρχε στον ΕΟΜ αρμόδιος για να δώσει έγκριση εκτελωνισμού τους! Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μοσχεύματα κερατοειδούς έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής. «Μπορούν να διατηρηθούν περίπου δύο εβδομάδες. Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση μέσα σε αυτόν τον χρόνο, το μόσχευμα χάνεται» διευκρινίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του Τμήματος Παρακολούθησης και Συντονισμού Μεταμοσχευτικής Διαδικασίας κ. Στρ. Χατζηξηρός διαψεύδει τις καταγγελίες των γιατρών ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες χάθηκαν μοσχεύματα! Μάλιστα αναφέρει ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα ενεκρίθησαν και εκτελωνίστηκαν όλα τα μοσχεύματα. Ωστόσο σε έγγραφο που εστάλη σε οφθαλμιάτρους από τον ΕΟΜ, με ημερομηνία 21.4.2010 και φέρει την υπογραφή του, αναφέρεται ότι εξαιτίας των αλλαγών στην ηγεσία του οργανισμού από τις 20 Απριλίου δεν δίδονται εγκρίσεις εκτελωνισμού μοσχευμάτων.

Ειδικότερα στο έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα: «Από 20.4.2010 κατόπιν υπουργικής απόφασης αλλάζει η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΜ και ως εκ τούτου ο απελθών πρόεδρος κ. Κωστάκης δεν έχει πλέον το νόμιμο δικαίωμα υπογραφής και εγκρίσεων εισαγωγών μοσχευμάτων ως είχε οριστεί. Στη μεταβατική λοιπόν αυτή περίοδο και μέχρις ότου να συνέλθει το νέο ΔΣ και να ορίσει αναλόγως τη διαδικασία και τον αρμόδιο για την τήρησή της,δεν θα είναι εφικτό να δίνονται εγκρίσεις εκτελωνισμού μοσχευμάτων». Τέλος σημειώνεται ότι σε περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης θα αναζητηθεί μόσχευμα μέσω του οργανισμού, κάτι το οποίο διαψεύδουν οι οφθαλμίατροι. «Ο ΕΟΜ είχε ενημερωθεί για τις μεταμοσχεύσεις από τις 14 Απριλίου. Ούτε υπέγραψαν για τον εκτελωνισμό των μοσχευμάτων, διότι- όπως οι ίδιοι έλεγαν- δεν είχαν το δικαίωμα, ούτε κίνησαν άλλη διαδικασία για να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις» σημειώνει ο κ. Κανελλόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εννέα στα δέκα μοσχεύματα κερατοειδούς είναι «εισαγόμενα». Τα περισσότερα έρχονται από τις ΗΠΑ, αρκετά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ένα μικρό ποσοστό από την Ασία.

«Για να περάσουν τα μοσχεύματα από το τελωνείο του “Ελευθέριος Βενιζέλος”», αναφέρει, «χρειάζεται μεταξύ άλλων και έγκριση του ΕΟΜ. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν τουλάχιστον δύο μοσχεύματα διότι δεν υπήρχε κάποιος αρμόδιος στον οργανισμό για να υπογράψει. Αυτό είναι παράλογο. Οι διαδικασίες πρέπει να προχωρούν κανονικά, είτε αλλάζει ο πρόεδρος του ΕΟΜ είτε παραμένει ο ίδιος, διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαθούν πολύτιμα μοσχεύματα». Στην Ελλάδα γίνονται περίπου 700-800 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς σε ετήσια βάση, εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος και προσθέτει: «Για μένα το σημαντικότερο είναι ότι εξαιτίας της γραφειοκρατίας χάνονται μοσχεύματα τα οποία δώρισαν στην κοινωνία οι οικογένειες ανθρώπων που χάθηκαν».

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ!