Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Πλεονέκτημα και στις μεταμοσχεύσεις οι βουλευτές!

Πάνος Πικραμένος zougla.gr
Πλήρη σύνταξη με δύο χρόνια υπηρεσίας παίρνουν όσοι βουλευτές έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή πάσχουν από ορισμένες ασθένειες, όταν οι υπόλοιποι υπάλληλοι του Δημοσίου χρειάζονται δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας και συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν για τους ίδιους λόγους.

Αυτό προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, όπως δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, φύλλο 265, προκαλώντας εύλογες απορίες, αλλά και αίσθημα αγανάκτησης στον απλό πολίτη, ο οποίος πρέπει να εργαστεί 7,5 φορές περισσότερο από έναν βουλευτή, για να συνταξιοδοτηθεί, αν και πάσχει από την ίδια αναπηρία.

Μάλιστα, η διετής θητεία των βουλευτών δεν χρειάζεται να είναι συνεχής, αλλά μπορεί να είναι και διακεκομμένη, και δεν έχει καμία σημασία πότε απέκτησαν τη βουλευτική ιδιότητά τους, δηλαδή πριν ή μετά την ασθένεια!

Ας δούμε τι προβλέπει το άρθρο 4 του νόμου 3513/05-12-2006, παράγραφος 20.α:
«Για τους Βουλευτές οι οποίοι είναι παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, καθώς και όσοι πάσχουν από υπερφωσφατασαιμία ή από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και υποβάλλονται σε μετάγγιση ή από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και νεφρού), εφόσον για τις περιπτώσεις αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας 67%, αρκεί η συμπλήρωση δύο (2) πλήρων ετών συνεχούς ή διακεκομμένης βουλευτικής θητείας και η σύνταξή τους καταβάλλεται από της συμπληρώσεως του πεντηκοστού πέμπτου (55ου) έτους της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως του χρόνου που απέκτησαν τη βουλευτική ιδιότητα».

Για τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες ασθενειών, όταν πρόκειται για απλούς δημοσίους υπαλλήλους, το άρθρο 3 παρ. 1 του ιδίου νόμου αναφέρει ότι για την πλήρη συνταξιοδότηση «αρκεί δεκαπενταετής πλήρης πραγματική συντάξιμη υπηρεσία».
Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα, βάσει ποίων κριτηρίων αποφασίστηκε από τον νομοθέτη, που εν προκειμένω είναι οι... ίδιοι οι συνταξιοδοτούμενοι, να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο στο θέμα της συνταξιοδότησης ίδιες ομάδες ασθενών που υποβάλλονται στις ίδιες θεραπείες και διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους;
«Άραγε, το προσδόκιμο επιβίωσης των μεταμοσχευμένων βουλευτών είναι... μικρότερο από το προσδόκιμο επιβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων; Μήπως ο νόμος φτιάχτηκε για δύο διαφορετικά είδη του ζωικού βασιλείου;» ρωτάει με σαρκασμό δημόσιος υπάλληλος δις μεταμοσχευμένος, ο οποίος επεσήμανε στη zougla.gr αυτή τη ιδιομορφία του νόμου.

Όμως, ειδική μεταχείριση προβλέπει ο νόμος και για τους υγιείς βουλευτές, αφού συνταξιοδοτούνται πλήρως με τη συμπλήρωση δεκαεπτά ετών βουλευτικής θητείας, ενώ οι υπάλληλοι του Δημοσίου με τη συμπλήρωση τριάντα πέντε ετών και σύντομα ίσως... σαράντα ετών υπηρεσίας. Η, δε, πλήρης σύνταξη των βουλευτών ανέρχεται στα 4500 ευρώ τον μήνα, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης.

Τραγικό, της μεταμόσχευσαν πνεύμονες απο μανιακό καπνιστή


ΠΕΘΑΝΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΜΗΝΕΣ

Η 28 χρονη Lyndsey Scott είχε Κυστική ινωση και οι γιατροί κάποια στιγμή της είπαν οτι θα πρέπει να κάνει μεταμόσχευση στους πνεύμονες. Ετσι και έγινε. Τα πράγματα ομως δεν πήγαν καλά αφού μετά απο 5 μήνες το κορίτσι αυτό έφυγε απο τη ζωή. Μετά απο λίγους μήνες οι γονείς της έμαθαν το ανατριχιαστικό "μυστικό". Ο δότης ήταν χρόνιος καπνιστής. Για 30 ολόκληρα χρόνια κάπνιζε και οι πνεύμονες ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οπως είπε ο πατερας αν το γνώριζαν αυτό δεν θα επέτρεπαν ποτέ να γινει η μεταμόσχευση

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ο ΕΟΜ ζητάει εθελοντές για την προώθηση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων

Ο ΕΟΜ ζητάει εθελοντές για την προώθηση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων. Μπορείτε να δείτε τη σχετική δημοσίευση εδώ: http://www.eom.gr/article_detail.asp?e_cat_serial=001001009&e_cat_id=11&e_article_id=72 .
 Ελπίζω αυτή τη φορά, με το νέο Δ.Σ., να γίνει συστηματικότερη δουλειά. Πριν την 3 χρόνια, ενώ βρισκόμουν ακόμη στη λίστα για μεταμόσχευση, προσφέρθηκαν να βοηθήσω μιλώντας σε κάποια εκδήλωση, τονίζοντας την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς αλλά και της δωρεάς οργάνων. Η απάντηση ήταν:  "Θα σας καλέσουμε". Ακόμη περιμένω...