Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τρίχρονο παιδί «χαρίζει» ζωή με τα όργανά του σε Ελλάδα και εξωτερικό


Πάτρα
Σε ασθενείς στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού πρόκειται να μεταμοσχευθούν τα όργανα ενός τρίχρονου παιδιού που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας.

Για το λόγο αυτό, στήθηκε ειδική επιχείρηση στο νοσοκομείο, προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα τα όργανα του παιδιού στις νοσηλευτικές μονάδες, όπου βρέθηκαν οι ασθενείς στους οποίους θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν. Η καρδιά του νηπίου, ήδη, μεταφέρθηκε στην Γερμανία, ενώ οι νεφροί παρέμειναν στην Ελλάδα.

Το τρίχρονο παιδί είχε διακομιστεί, από την Κέρκυρα, στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, μετά από σοβαρό τραυματισμό, σε τροχαίο. Όταν οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς ότι το παιδί τους ήταν κλινικά νεκρό, οι τελευταίοι πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ατελείωτη η αναμονή και στη λίστα για νεφρό...

Εκατοντάδες είναι οι νεφροπαθείς που προστίθενται κάθε χρόνο στη μακροσκελή λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ευελπιστώντας να μεταμοσχευθούν για να «λυτρωθούν» από την επώδυνη διαδικασία της αιμοκάθαρσης που υποβάλλονται σχεδόν καθημερινά.

Η απογοήτευση τους από τη αναμονή είναι τόσο μεγάλη, που πολλοί αποφασίζουν να μην μπουν καν στον κόπο να εγγραφούν, και συνεχίζουν να ζουν με το μηχάνημα. Από αυτούς μόνο το 20% θα καταφέρει να κάνει μεταμόσχευση νεφρού.
Στην Ελλάδα ο χρόνος αναμονής στη λίστα μεταμοσχεύσεων μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή που σε χώρες της Ευρώπης ο χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση διαρκεί 1-12 μήνες.

Πολλοί νεφροπαθείς προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες για να μεταμοσχευθούν, στρέφονται σε χώρες τους εξωτερικού όπου ο χρόνος αναμονής στις αντίστοιχες λίστες είναι μικρότερος. Για να καλυφθούν όμως τα έξοδα από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς, για τη μετάβαση σε μεταμοσχευτικό κέντρο του εξωτερικού, θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων κάτι δεν κάνει.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Νέα θεραπεία για την πνευμονική υπέρταση

Ένα νέο φάρμακο αντιμετωπίζει την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση σε ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια, δίνοντας την ελπίδα στους πάσχοντες, να αποφύγουν τη μεταμόσχευση πνευμόνων, που είναι και η έσχατη λύση.

Η πνευμονική υπέρταση χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στα πνευμονικά αγγεία και επιβαρύνει άμεσα την καρδιακή λειτουργία, προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια και εντείνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται διαρκώς στη χώρα μας, καθώς ετησίως προστίθεται στους υπάρχοντες πάσχοντες, 1000 νέα περιστατικά.

Η νέα φαρμακευτική ουσία bosentan, συστήνεται τόσο σε ενήλικες με πνευμονική υπέρταση όσο και σε παιδιά που εκδηλώνουν τη νόσο. Χορηγείται δύο φορές την ημέρα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τις άλλες υπάρχουσες ενέσιμες θεραπείες. Με την χορήγηση της νέας φαρμακευτικής ουσίας bosentan, αναστέλλεται η εξέλιξη της νόσου κατά 77%. Έτσι σταματούν οι βλάβες στον πνεύμονα που αν συνεχιστούν, αντιμετωπίζονται μόνο με μεταμόσχευση πνευμόνων.
Πληροφορίες από zougla.gr