Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ατελείωτη η αναμονή και στη λίστα για νεφρό...

Εκατοντάδες είναι οι νεφροπαθείς που προστίθενται κάθε χρόνο στη μακροσκελή λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ευελπιστώντας να μεταμοσχευθούν για να «λυτρωθούν» από την επώδυνη διαδικασία της αιμοκάθαρσης που υποβάλλονται σχεδόν καθημερινά.

Η απογοήτευση τους από τη αναμονή είναι τόσο μεγάλη, που πολλοί αποφασίζουν να μην μπουν καν στον κόπο να εγγραφούν, και συνεχίζουν να ζουν με το μηχάνημα. Από αυτούς μόνο το 20% θα καταφέρει να κάνει μεταμόσχευση νεφρού.
Στην Ελλάδα ο χρόνος αναμονής στη λίστα μεταμοσχεύσεων μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή που σε χώρες της Ευρώπης ο χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση διαρκεί 1-12 μήνες.

Πολλοί νεφροπαθείς προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες για να μεταμοσχευθούν, στρέφονται σε χώρες τους εξωτερικού όπου ο χρόνος αναμονής στις αντίστοιχες λίστες είναι μικρότερος. Για να καλυφθούν όμως τα έξοδα από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς, για τη μετάβαση σε μεταμοσχευτικό κέντρο του εξωτερικού, θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων κάτι δεν κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου