Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΠΩΣ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΩΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΣ

Όσοι έχουμε υποβληθεί σε μεταμόσχευση, εξ αιτίας της ελεγχόμενης ανοσοκαταστολής στην οποία βρισκόμαστε κινδυνεύουμε περισσότερο από κάθε είδους ιογενή λοίμωξη. Ωστόσο τα μέτρα προστασίας  δεν διαφέρουν από αυτά που πρέπει να παίρνει οποιοσδήποτε υγιής άνθρωπος. Απλά πρέπει να τηρούνται με μεγαλύτερη επιμέλεια και αυστηρότητα:

* Φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε καλό αερισμό των κλειστών χώρων στους οποίους βρισκόμαστε.
* Πλένουμε καλά τα χέρια μας, καθώς έχει βρεθεί ότι το πλύσιμο των χεριών (μέσω των οποίων συχνά μεταφέ­ρο­νται οι ιοί) βοηθά στην ελάττωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Σύμφωνα με έρευνες, όσοι πλένουν συχνά τα χέρια τους πηγαίνουν λιγότερο στο γιατρό από ό,τι οι άλλοι. Οι ιοί της γρίπης και του κρυο­λογήματος μπορούν να επιβιώσουν αρκετές ώρες σε διάφορες επι­φά­νειες, όπως το τηλέφωνο, το πλη­κτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπο­­­λο­γιστή, τα παιχνίδια, οι χειρολαβές, κουδούνια, κουμπιά ανελκυστήρων κλπ. ειδικά σε χώρους που τα έχουν αγγίξει πολλοί άνθρωποι.  Γι’ αυτό έχει τόση σημασία να πλένουμε τα χέρια μας και να μην αγγίζουμε με αυτά το πρόσωπό μας, γιατί, αν ο ιός έχει κολλήσει στα δάχτυλά μας, εύκολα μπορείτε να τον εναποθέσουμε στην αναπνευστική μας οδό, είτε αγγίζοντας τη μύτη  ­είτε το στόμα μας.
Ειδικά όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί οι πνεύμονες είναι τα μόνα όργανα (από αυτά που μπορούν να μεταμοσχευθούν) που έχει άμεση επικοινωνία με το περιβάλλον (δια των αεροφόρων οδών). Καλό είναι όταν πρόκειται να αγγίξουμε κοινόχρηστα είδη να το κάνουμε με γάντια (το χειμώνα) ή με ένα χαρτομάντηλο (κοινό ή από αυτά με την αντισηπτική δράση).
* Κρατάμε μια απόσταση ­«ασφαλείας» περίπου 1-2 μέτρων όταν συζητάμε με άλλους, ώστε να αποφεύγουμε τα σταγονίδια που μπορεί να μας μεταδώσουν ιούς.
* Αποφεύγουμε πολυσύχναστους χώρους (σινεμά, καφέ σούπερ μάρκετ) ειδικά σε περιόδους έξαρσης ιώσεων.  Βάζουμε μάσκα (αυτή την ιατρική) όταν μπαίνουμε σε λεωφορείο ή μετρό.
* Αποφεύγουμε τις πολλές χειραψίες.
* Ακολουθούμε  μια ισορροπημένη διατροφή, ιδιαίτερα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης C (πορτοκάλια, ακτινίδια, πιπεριές κλπ.), ώστε να ισχυροποιήσουμε με φυσικό τρόπο την άμυνα του οργανισμού μας.
Πολλοί άνθρωποι,  ακόμα και οι συγγενείς και οι φίλοι μας, βλέποντας μας καλά πιστεύουν ότι με τη μεταμόσχευση λύσαμε όλα τα προβλήματά μας. Ακόμη κι αν προέρχονται ή βρίσκονται σε ίωση, γρίπη κλπ δεν φροντίζουν να μας "προστατεύσουν" αποφεύγοντας  τα φιλιά, χειραψίες και άλλες "θερμές" εκδηλώσεις. Δυστυχώς πρέπει να το κάνουμε εμείς ακόμα κι αν παρεξηγηθούμε γι αυτό.
Όσο για τα εμβόλια και τυχόν αλλα μέτρα προστασίας πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό μας.
ΠΕΤΡΟΣ Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου